Nieuws

Het Hoevehuis in de landelijke top-tien

Dagelijks leven, de zorgorganisatie waarbij het Hoevehuis in Terneuzen hoort, staat opnieuw in de top-tien best gewaardeerde aanbieders van verpleegzorg in Nederland. Half december werd bekend dat deze zorgorganisator met een 9,2 gemiddeld een topplek in de Zorgkaart Top 2021 veroverd heeft.

“Een prachtig resultaat”, zegt Jeroen Kleinjan, directeur Dagelijks Leven, dat kleinschalige woonlocaties door heel Nederland heeft. “We zijn vooral heel trots op onze medewerkers, die zich elke dag weer met hart en ziel inzetten voor onze bewoners met dementie. Dat onze bewoners en hun verwanten dit waarderen, blijkt nu opnieuw.  Zij zijn het, die het via Zorgkaart Nederland hun ervaringen en cijfers doorgeven, goede en slèchte maar kennelijk in ons geval vooral heel goede. Wij willen hen daarvoor hartelijk danken.”

Vertrouwend

In elk huis wonen maximaal 22 bewoners met dementie. Zij zijn 24 uur per dag verzekerd van gespecialiseerde zorg. Naast een professioneel zorgteam werken op elke locatie gediplomeerde activiteitenbegeleiders, gastvrouwen en -heren huishoudelijke medewerkers, servicemedewerkers en een eigen kok die dagelijks zorgt voor een verse maaltijd. Samen creëren zij een veilige en vertrouwde omgeving voor de bewoners. Wonen bij Dagelijks Leven is betaalbaar voor iedereen, ook voor wie alleen AOW als inkomen heeft.

Zorgkaart

Zorgkaart Nederland, een initiatief van Patiënten Federatie Nederland, is de grootste ervaringssite voor de Nederlandse Gezondheidszorg.


Verslag Algemene vergadering KBO Zeeland

9 november 2021, Meulengat Sluiskil.

In deze algemene vergadering zijn vertegenwoordigers van de Zeeuwse afdelingen aanwezig en daarnaast de heren Peter de Laat en Jan Waayer: voorzitter van het bestuur, resp. bestuurslid van de Unie KBO.

Voorzitter Wim Jansen gaf eerst het woord aan pastoraal adviseur Tom Brooijmans voor de overweging. Hij ging in op de feestdagen van november en hun betekenis.En in de donkere dagen voor Kerstmis kijken we uit naar de geboorte van Jezus als bron van licht.

Wim Jansen noemde daarna de impact van corona in ons leven en zeker ook in de verpleeghuizen. De afdelingen hebben in deze tijd wegen gezocht om contact te houden met de leden; chapeau! En vooral via de computer is toch doorvergaderd.

Lees hier het volledige verslag van de algemene ledenvergadering >>


Inspiratietour KBO-PCOB

Door de aanhoudende corona-problemen is deze Inspiratietour verplaatst naar 2022. Nadere berichten hierover volgen.


Twee QR-codes op één mobieltje

Naast de persoonlijke corona-app kunt u ook de papieren QR-code downloaden op uw smartphone. Dit is niet als vervanging, maar als aanvulling, zodat u bijvoorbeeld voor uw partner ook de code beschikbaar heeft als deze geen smartphone (bij zich) heeft. Voor zowel het Nederlandse coronatoegangsbewijs als het internationale vaccinatiebewijs.

Van een KBO-lid ontvingen wij hiervoor een handleiding hoe je twee QR-codes op één mobiel kunt maken voor een coronatoegangsbewijs. Handig voor bijvoorbeeld een echtpaar met maar één mobiele telefoon of voor iemand die met zijn vader/moeder -die geen smartphone heeft- eropuit wil en de code nodig heeft in de horeca.

Klik hier voor de beschrijving.


Workshop vernieuwing website

07-10-2021
Op 30 september organiseerde de commissie Kaderbeleid van KBO Zeeland een workshop voor vertegenwoordigers van de KBO-afdelingen uit Zeeland. De bijeenkomst vond plaats in ’t Meulengat in Sluiskil en werd gepresenteerd door de werkgroep website KBO-Zeeland, bestaande uit de heren Theo Snel (contactpersoon tussen de werkgroep en de besturen van KBO Zeeland en de Unie KBO), Jan van den Boom (webredacteur) en Rob van den Bosch (webmaster).

Bijna 20 deelnemers konden worden verwelkomd door de voorzitter van de commissie Kaderbeleid, de heer Gerard Janssen. 

Lees hier verder >>


Bezoek KBO-Limburg aan Neeltje Jans

07-10-2021

“Geweldig, wat een fantastische dag, en dat jullie dat zo maar voor ons doen! Dank jullie wel”

Zo klonk het maandag 27 september jl. aan het einde van de dag dat de door de wateroverlast van half juli gedupeerde Limburgers, op uitnodiging van KBO-Zeeland Neeltje Jans bezochten.

Om 11.00 stond het ontvangstcomité (Wim Jansen, Lilianne van der Ha, Marijke Jongmans, Ruud Louwes, John Jansen en Riek van Zeventer) klaar bij de ingang van Deltapark Neeltje Jans om de 52 Limburgers uit Valkenburg aan de Geul, Berg en Terblijt, Geulle en Meerssen, en een delegatie van het bestuur van KBO-Limburg, te ontvangen. De bus arriveerde keurig op tijd en na de lange reis smaakte de koffie met bolus danook goed.
Tijdens dit rustmoment sprak Wim Jansen een welkomstwoordje uit, waarin hij aangaf dat de wateroverlast in Zuid Limburg ons Zeeuwen geroerd heeft, omdat we hier in Zeeland de watersnood van 1953 nog lang niet vergeten zijn. Het KBO-motto “omzien naar elkaar” was aanleiding om dit gebaar te maken en deze dag te organiseren.

Lees hier verder >>


Het coronatoegangsbewijs

Iedereen heeft vanaf 25 september een coronatoegangsbewijs nodig om binnen te komen in onder meer de horeca (behalve buiten op het terras), de bioscoop, het theater of muziekcentrum. Zo'n bewijs is niet nodig in het openbaar vervoer en overheidsinstellingen; daar blijft een mondkapje verplicht.
Coronatoegangsbewijs, coronapas, vaccinatiebewijs: wat betekent dat allemaal?
Deze termen worden door elkaar gebruikt, maar in alle gevallen bedoelt men hetzelfde. Het bewijs geeft aan dat iemand aan een van onderstaande voorwaarden voldoet:

  • hij/zij is 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd;
  • heeft een negatieve PCR-test of antigeentest die niet ouder is dan 24 uur. Voorlopig zijn de tests gratis;
  • heeft een herstelbewijs (na doormaken van een besmetting met Covid-19) dat niet  ouder is dan zes maanden.

Het vaccinatiebewijs op papier is een jaar geldig; daarna moet het opnieuw aangevraagd worden.
Het vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app heeft geen einddatum.

Lees hier verder >>

Coronatoegangsbewijs niet nodig voor activiteiten afdelingen

Per 25 september zijn gewijzigde coronamaatregelen van kracht. De 1,5 meter afstand verdwijnt, net als het maximum aantal personen dat bij elkaar mag komen. Dat is goed nieuws voor de activiteiten van de afdelingen! Ook zijn alle evenementen weer toegestaan, wat betekent dat het verenigingsleven weer volop van start kan. Overige basisregels blijven gehandhaafd – handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten en ventilatie van binnenruimten.

Lees verder >>


Landelijk met uw afdeling in het zonnetje tijdens de Nationale Thuisbingo

Wilt u met uw afdeling landelijk in het zonnetje staan? Doe dan nu op een gemakkelijke manier mee aan De Nationale Thuisbingo. U biedt de leden op deze manier een laagdrempelige wekelijkse activiteit aan, in de veiligheid van hun eigen omgeving vanachter hun eigen laptop/pc/tablet.

Ook bestaat de mogelijkheid gebeld te worden door een vrijwilliger van KBO-PCOB, voor een gezellig praatje. Leden die meedoen aan de Thuisbingo en zo’n gesprekje willen, klikken hiervoor op de ‘Bel me-knop’ op het scherm.

Het enige wat u hoeft te doen is uw afdeling aanmelden bij de projectleider (Saskia van Veen). Lees hier verder hoe dat eenvoudig kan.

Activiteiten weer opstarten

Hoe kunnen Afdelingen weer opstarten met activiteiten?

Hierbij wat praktische tips

Wij krijgen vragen binnen van Afdelingen die willen weten hoe zij het beste weer kunnen beginnen met het organiseren van activiteiten. Wij hebben de nodige websitepagina’s van met name de rijksoverheid bekeken en hebben daaruit de volgende conclusies getrokken.
Activiteiten organiseren kan eigenlijk op twee manieren, nl. met een CoronaCheck-app of van tevoren een gezondheidscheck. 

Lees hier verder.


Wat te doen met een telefoontje door een onbekend, buitenlands nummer?

19-08-2021
De telefoon gaat en er verschijnt een onbekend nummer uit het buitenland, zoals Algerije of Tunesië. Wat kun je dan het beste doen en vooral, wat niet?
Criminelen proberen via allerlei digitale wegen toe te slaan. Ze verzinnen telkens nieuwe, frauduleuze trucs. Zo is er vrijwel wekelijks een nieuwe nepmail in omloop.

Telefonische fraude

Er zijn ook criminele bellers actief. Vaak bellen zij vanuit landen buiten Europa. Je ontvangt een gemiste oproep van een telefoonnummer dat je niet kent, waardoor je toch benieuwd bent wie er gebeld heeft. Bel je terug, dan hoor je een bandje of alleen een kiestoon, maar zonder dat je het door hebt lopen de kosten dan al flink op. Deze manier van fraude via buitenlandse telefoonnummers wordt ook wel 'Wangiri fraude' genoemd.

Het advies

Allereerst is het natuurlijk verstandig om niet op te nemen en niet terug te bellen als u een onbekende, buitenlandse oproep krijgt. Het is verstandig om het nummer even op te zoeken in Google. Misschien ziet u meer klachten voorbijkomen of staat het nummer al bekend als frauduleus. Als dit het geval is, dan kunt u het nummer blokkeren en uw provider informeren. Providers kunnen een buitenlands nummer van criminelen voor al haar gebruikers blokkeren. Meer over het stoppen van ongewenste telefoontjes >>

Slachtoffer, wat nu?

Als u een hoge rekening heeft ontvangen door deze criminele truc, moet u contact opnemen met uw provider. Die moet namelijk kunnen bewijzen dat u daadwerkelijk gebeld heeft. U kunt, als u er niet uitkomt, uiteraard ook naar de geschillencommissie of de rechter stappen. U heeft als consument rechten, dus het advies is: laat het er in geen geval zomaar bij zitten.