Ledenservice
Hulp en ondersteuning bij eenzaamheid
Hoe contact op afstand te houden?
Corona heeft impact op ons sociale leven. Mensen zijn veel thuis en ontmoeten weinig anderen. Daardoor kunnen zij zich extra eenzaam voelen. Des te belangrijker om contact te houden – op afstand of online. Op deze pagina vind je tips en mogelijkheden. De actuele maatregelen vind je op rijksoverheid.nl/coronavirus.
Dingen doen op afstand
Wil je contact houden, terwijl je allebei in je eigen huis bent? Dit kun je allemaal samen doen:
- online samen een spelletje spelen of foto’s delen
- samen tv kijken met de telefoon aan je oor of op NPO.nl via de samen-kijken-functie (rechtsboven in het hoekje)
- een bloemetje versturen of hapje eten laten bezorgen
- beeldbellen; hier vind je daarvoor enkele speciale apps
Handig: SeniorWeb heeft instructievideo’s over WhatsApp-bellen, FaceTimen en Skypen.
Het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel. Laten we samen zorgen dat niemand zich in de steek gelaten voelt – Koning Willem-Alexander
Een helpende hand: vrijwilligers
Als mensen geen anderen in hun omgeving hebben om op terug te vallen, maar zelf bijvoorbeeld geen boodschappen kunnen doen of geen vervoer hebben, zijn er allerlei manieren voor ondersteuning. Als je degene bent die liever binnen blijft: schroom niet iemand in je omgeving te vragen. Mensen helpen doorgaans graag een handje. Weet je niemand? Hier een aantal initiatieven die je koppelen aan iemand in je buurt:
- Hulp bieden en vragen kan via NLvoorelkaar.nl, Wehelpen.nl en Coronahelpers.nl. Met app Whapp: wordt je vraag aan iemand in jouw omgeving gestuurd.
- Jongeren kunnen zich als ‘Oranje helper’ melden om zich lokaal in te zetten.
- Vanuit kerken en organisaties is Nietalleen.nl een speciaal platform voor het bijeenbrengen van hulp en hulpvragen.
- Specifiek voor maaltijden helpt Thuisgekookt je.
- De Luisterlijn (tel.088-0767000) of de Zilverlijn van het ouderenfonds (tel 088 344 2000) voor een gesprek
- Gezellig in contact met een Belcirkel. KBO-Brabant maken voor hun leden belcirkels mogelijk.
- Een kaartje voor een postmaatje. Stuur een kaartje. Naar je oma of opa. Of naar een onbekende die het leuk vindt. Dat kan via Postmaatje.
Veiligheid voor alles
We geven mensen die hulp aannemen wel het advies om goed op hun veiligheid te blijven letten. Geef alleen je pas mee aan iemand die je echt goed kent. Geef dan alleen je pinpas, maar niet je pincode mee. Je kunt altijd tot € 50 contactloos betalen (en opgeteld maximaal € 100 voor je weer een pincode in moet geven).
Een tegen eenzaamheid
Op de website een tegen eenzaamheid.nl staan verschillende voorbeelden van initiatieven:
- Cobi is telefoonmaatje vanuit huis:
Een praatje over het weer. Of de zorgen om corona. - In je Uppie aan de Lijn
Doe mee! Een groepsgesprek aan de telefoon en beschikbaar voor individuele ouderen in heel Nederland. Er is een gespreksleider en een thema, het ijs is zo gebroken. - Stuur een kaartje met Omapost
Met Omapost stuur je gemakkelijk je eigen online foto’s naar je opa en oma – of iemand anders natuurlijk. Ze krijgen dan een echt kaartje door de brievenbus. Of je ‘adopteert’ een oudere. - Extra post voor ouderen in isolatie thuis Een kaartje op de mat of een brief in de bus: het is altijd leuk om post te krijgen. Het Nationaal Ouderenfonds brengt ouderen en schrijfmaatjes met elkaar in contact.