Bezoek KBO-Limburg aan Neeltje Jans

“Geweldig, wat een fantastische dag, en dat jullie dat zo maar voor ons doen! Dank jullie wel”

Zo klonk het maandag 27 september jl. aan het einde van de dag dat de door de wateroverlast van half juli gedupeerde Limburgers, op uitnodiging van KBO-Zeeland Neeltje Jans bezochten.

Om 11.00 stond het ontvangstcomité (Wim Jansen, Lilianne van der Ha, Marijke Jongmans, Ruud Louwes, John Jansen en Riek van Zeventer) klaar bij de ingang van Deltapark Neeltje Jans om de 52 Limburgers uit Valkenburg aan de Geul, Berg en Terblijt, Geulle en Meerssen, en een delegatie van het bestuur van KBO-Limburg, te ontvangen. De bus arriveerde keurig op tijd en na de lange reis smaakte de koffie met bolus danook goed.

Tijdens dit rustmoment sprak Wim Jansen een welkomstwoordje uit, waarin hij aangaf dat de wateroverlast in Zuid-Limburg ons Zeeuwen geroerd heeft, omdat we hier in Zeeland de watersnood van 1953 nog lang niet vergeten zijn. Het KBO-motto “omzien naar elkaar” was aanleiding om dit gebaar te maken en deze dag te organiseren.

Na de koffie volgde de film “deltafinale” over de bouw van de Oosterscheldekering en aansluitend een wandeling naar de stormvloedkering, waar onder leiding van een gids een pijler bezocht kon worden.

Op de terugweg naar het Deltapark deden  regen en wind van zich spreken, maar ook dat kon de pret niet drukken. Aansluitend genoot iedereen van een heerlijke lunch en werd even gerust. De verhalen van de Limburgers, waarvan wij als ontvangende KBO-ers diep onder de indruk waren, kwamen los. Zoals van de 87-jarige man die uit zijn aanleunwoning was gehaald en nog steeds op een hotelkamer verbleef, in afwachting van een nieuwe aanleunwoning. Of het echtpaar dat tijdelijk woonde in een zomerwoning, omdat in hun woning de vloer wel al was vernieuwd, maar de muren nog te nat waren om de woning al te kunnen betrekken. De mevrouw die vertelde dat, toen ze uit haar huis moest, het water zo hoog stond dat ze tot haar middel erdoor moest om op een veilige plek te komen. Alle verhalen over de spullen die kwijt zijn en toch voor velen zo belangrijk waren, zoals foto’s, telefoons, papieren, maar ook kerstspullen. Verwoeste meubels enzovoort. De financiële kwesties die afgehandeld moesten worden, de verzekering die nog lang niet alle schade uitbetaald had, of niet dekte. Dat alles gaf veel stress. Echter de dankbaarheid voor de vele hulp die men van familie en vrienden had ontvangen werd ook benoemd. En dan deze dag, aangeboden door mede KBO-ers uit een heel andere kant van Nederland, maakte diepe indruk.

Vervolgens met z’n allen de rondvaartboot op voor een vaartochtje op de Oosterschelde. Waarna als afsluiting het experience center in het Deltapark werd bezocht en men een indruk kreeg hoe het in Zeeland in 1953 te keer ging.

Onder de indruk van alles wat men gezien had, werd om 17.00 uur de terugreis gestart, maar niet nadat Hans Hollanders, directeur verenigingsbureau KBO Limburg een dankwoord tot het ontvangstcomité en daarin betrekkend alle Zeeuwse KBO-ers had uitgesproken.

Bij het instappen in de bus kreeg men als aandenken aan deze dag een Zeeuwse sleutelhanger aangeboden. Een gebaar dat zeer werd gewaardeerd.

Uitgezwaaid door Wim, John, Marijke, Ruud en Riek, vertrok men weer richting Zuid-Limburg.

Namens KBO-Zeeland dank aan de sponsors. Tot nu toe bij ons bekend: KBO-afdeling Sluiskil, Sas van Gent, Hoofdplaat, Kwadendamme, Heikant, Aardenburg/Eede/Sluis, Schouwen-Duiveland en individuele leden: J.J. Vermue, R. van Zeventer, T. en M. Jongmans, L. van der Ha,

Mochten er na het verschijnen van deze NieuwsFlitz nog sponsors bijkomen, dan worden zij in de volgende NieuwsFlitz vermeld.

Bron: Riek van Zeventer. Foto: Lilianne van der Ha.